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De Bridge Training is gratis! 
Alleen als je toch graag een bedrag wilt overmaken, mág je dat doen, naar: rekeningnummer: NL76ABNA0549444440 t.n.v. R.A.M. Stravers (voor overmaking uit een ander land: BIC-code: ABNANL2A. 

Opgelet! Bijdragen zijn alleen toegestaan over reeds gepubliceerd werk! En elke cent gaat in de ‘Bridgepot’.
Eindejaars bridgedrive en diner

Eind december wordt de Bridgepot geleegd. Van dat geld bridge en dineer ik dan met het volledige Bridge Serviceteam. Winst wil ik niet maken; als de pot het toelaat breiden we het aantal deelnemers uit met het inloten van zoveel mogelijk donateurs.


Ook deze Training is ontstaan uit mooie (tegen)spellen van Frans Schiereck.
En ook in deze aflevering is het zaak de spanning op het spel te houden!

Spel 1

OW spelen 5-kaart hoog en boden 4( uit (1( - 4().

Dummy west



Leider oost


( A 6 5 4




( ??



            Jouw schoppenbezit



( V 8 2
Nadat leider oost aan slag kwam, speelt hij (B voor.
Welke schoppenkaart leg jij?

Ik geef de minder ervaren spelers een hint.
Spel 1  Hint

OW spelen 5-kaart hoog en boden 4( uit (1( - 4().

Dummy west



Leider oost


( A 6 5 4




( ??



            Jouw schoppenbezit



( V 8 2
Nadat leider oost aan slag kwam, speelt hij (B voor.

Welke schoppenkaart leg jij?

Een bekende vuistregel is: 'honneur op honneur'. Als je die leer aanhangt, heb je geen keus: dan moet je (V bijspelen.

Bridge is echter een grenzeloos spel, waardoor je vuistregels zelfs af en toe moet vergeten. 
De kernvraag van dit spel is of je wel of niet de vuistregel van je af moet werpen. 
Het antwoord ontstaat haast vanzelf als je je probeert voor te stellen wat jouw partner van schoppen kan hebben...

Spel 1  Wel of niet honneur op honneur?

OW spelen 5-kaart hoog en boden 4( uit (1( - 4().

Dummy west



Leider oost


( A 6 5 4




( H B 10 9 7


            Jouw schoppenbezit



( V 8 2
Nadat leider oost aan slag kwam, speelt hij (B voor.

Welke schoppenkaart leg jij?

OW spelen 5-kaart hoog. Samen hebben ze minstens negen schoppenkaarten. Dan blijft er voor partner noord maximaal één schoppenkaart over.

Met vier schoppenkaarten buitenboord , waaronder (V, heeft de leider een lastig dilemma: (A en (H slaan, óf... de snit op (V. Met vier ontbrekende kaarten is (AH slaan een fractie kansrijker dan de snit op (V. Vóór die snit wordt een tophonneur gespeeld, in de hoop dat de vrouw valt. Als deze leider over zuid wil snijden op (V, zal hij dus eerst (H slaan, daarmee het extra kansje mee pakkend op (V-sec bij noord. 

Slimme leiders verhogen hun kans met een zogenaamde 'schijnsnit', wetend dat een grote groep in het wild voorkomende bridgers standaard honneur op honneur leggen. En deze oostspeler valt in die groep van 'lepe leiders'. 
Als hij (7 naar (A speelt, en daarna (4 naar (H, neemt leider oost technisch de grootste kans op het vinden en strikken van (V. 

Deze leider bouwt echter een extra kans in met het voorspelen van (B. Jij moet  zonder weifeling (!) (2 bijspelen. Denk je wél even na, om vast te stellen dat partner maar één schoppenkaart kan hebben, en dat het toch wel héél wrang zal voelen als dat (H is, en jij nu braaf (V bijspeelt, dan help je met jouw denkpauze de leider om in dit spel wél meteen de - juiste - snit te nemen.

Neem daarom al meteen na het zien van dummy's kaarten het besluit om in schoppen absoluut niet honneur op honneur te spelen. Dus allang voordat de leider aan slag is en (B op tafel legt. Alleen dán houd je alle spanning op dit spel!!!
Spel 2


Oost opende 1(, west bood daarop 4(.

Dummy west



Leider oost

( H B 9




??

( A 4 3 2

( H V 3 2

( 3 2

Jouw zuidhand
( A 3
( 6 5

( A 7 6 5 4

( 9 8 7 2
Jij kiest voor de uitkomst: (8. Leider oost wint die slag met (B.
De tweede slag zet oost in met (2. 
Welke schoppenkaart leg jij?

Ik geef géén hint...

Spel 2  De juiste schoppenkaart


Oost opende 1(, west bood daarop 4(.


Dummy west



Leider oost

( H B 9




??

( A 4 3 2

( H V 3 2

( 3 2

Jouw zuidhand

( A 3

( 6 5

( A 7 6 5 4

( 9 8 7 2
Jij kiest voor de uitkomst: (8. Leider oost wint die slag met (B.
De tweede slag zet oost in met (2. 

Welke schoppenkaart leg jij?

Duik!!! 
Van duiken kun je in deze situatie alleen maar beter worden. Partner noord kán (Vx hebben. Als jij (3 bijspeelt, kán de leider het verkeerd doen door (B te spelen. Die kans moet je de leider 'gunnen'. Leg je meteen (A, dan maak je het de leider een stuk gemakkelijker. Helemaal als de leider een 7-kaart schoppen heeft en partner noord dus (V-sec in handen heeft...
Het fijne van troefaas is, dat je die altijd zult maken, een slag wachten kan je niets kosten; wel te vroeg spelen.

Spel 3


Tegen - alweer - 4( komt jouw partner uit met: 
(A.


Leider west




Dummy oost



( H V 2



( 5 4 3



( A H 5 4 3



( 3 2

Jouw zuidhand I
Zuidhand II

( A 7 6

( A 7 6

( B 8 2

( 8 2

( B 10 9

( B 10 9 2

( 9 8 7 6

( 9 8 7 6


Welke hartenkaart speel je bij met zuidhand I en II, en waarom?

Ik geef een hint voor de minder ervaren spelers.

Spel 3  Hint


Tegen - alweer - 4( komt jouw partner uit met: 
(A.

Leider west




Dummy oost



( H V 2



( 5 4 3



( A H 5 4 3



( 3 2

Jouw zuidhand I
Zuidhand II
( A 7 6

( A 7 6
( B 8 2

( 8 2
( B 10 9

( B 10 9 2
( 9 8 7 6

( 9 8 7 6
Welke hartenkaart speel je bij met zuidhand I en II, en waarom?

Hoe vreemder je deze vraag vindt, des te belangrijker dit onderwerp voor jou is. Zet je schrap! 

Als je partner uitkomt, kun je hem adviseren met die kleur door te gaan of daar onmiddellijk me te stoppen. Dat noemen we aan- en afseinen. Veel spelers seinen aan met een hoge kaart en af met een lage. Ik heb geen cijfers, maar de laatste jaren is een duidelijke omslag gaande; steeds meer spelers seinen juist aan met een lage kaart.
Hoe je aan- en afseint, hangt af van wat je met je partner hebt afgesproken. 
Het tweede aandachtspunt is: moet partner wel of juist niet doorgaan met de hartenaanval? Zijn (A belooft (H. (V hoeft partner níét te hebben. 

De kernvraag is dus: wil je dat partner ook (H speelt als de leider (V in handen heeft?

Spel 3  Het juiste signaal


Tegen - alweer - 4( komt jouw partner uit met: (A.





  Partner noord

   ( A H 10 x (x)


Leider west




Dummy oost



( H V 2

( V x x



( 5 4 3



( A H 5 4 3



( 3 2

Jouw zuidhand I
Zuidhand II

( A 7 6

( A 7 6

( B 8 2

( 8 2

( B 10 9

( B 10 9 2

( 9 8 7 6

( 9 8 7 6

Welke hartenkaart speel je bij met zuidhand I en II, en waarom?

Met zuidhand I trap je op de rem. Partner noord moet beslist stoppen met harten; daarmee voorkom je dat (V van de leider een slag gaat winnen.

Zodra jij aan slag bent, met troefaas staat dat vast, speel jij harten naar partners (H.
Als je laag aanmoedigend speelt, speel je (8 bij. Staat een hoge kaart voor aanmoedigend, dan verschijnt jouw (2 in de eerste hartenslag.

Met zuidhand II sein je áán! Partner zal dan (H naspelen; zijn derde hartenkaart troef jij en jouw (A zal daarna het (tegenspel)feest bekronen.

Spel 3  Subvraag (4(-contract)




  Partner noord
   Start met: (A

Leider west




Dummy oost



( H V 2






( 3



( A H 7 6 5 4 3



( H 2

Jouw zuidhand I
Zuidhand II

( A 7 6

( A 7 6

( B 8 7 2

( 8 2

( -


( B 10 9 2

( 9 8 7 6 5 4
( A V 7 6

Welke kaart speel je nú bij in spel I en spel II?

Ik geef een hint voor de lezers wiens wenkbrauwen stijgen bij deze vraag.

Spel 3  Subvraag  (4(-contract) Hint




  Partner noord

   Start met: (A


Leider west




Dummy oost



( H V 2






( 3



( A H 7 6 5 4 3



( H 2

Jouw zuidhand I
Zuidhand II

( A 7 6

( A 7 6

( B 8 7 2

( 8 2

( -


( B 10 9 2

( 9 8 7 6 5 4
( A V 7 6

Welke kaart speel je nú bij in spel I en spel II?

Daar zit je dan met je aan- en afsignaalafspraken...
Met de hartensingleton van dummy is jouw aan- of afsignaal net zo waardevol als tijdens een plensbui vragen of je de paraplu moet uitklappen...

Kijkend naar de twee zuidhanden heb je nu hele andere wensen. 

Nu zijn er spelers die met hun partner het volgende hebben afgesproken: 
Als de kaarten van de dummy doorspelen van de uitkomstkleur duidelijk onaantrekkelijk maakt, gaan we niet vertellen of je die kleur wel of niet moet doorspelen. In plaats daarvan vertelt de bijgespeelde kaart welke kleur de tweede slag moet hebben: 

- een lage kaart toont interesse in de laagste van de twee overige bijkleuren;

- een hoge kaart vraagt voorspel in de hoogste van de twee overige bijkleuren.

Stel dat je deze (Lavinthal)afspraak jat..., welke kaart speel je dan bij met zuidhand I en II?  

Spel 3  Subvraag (4(-contract)  De juiste twee kaarten





  Partner noord

   Start met: (A


Leider west




Dummy oost



( H V 2






( 3



( A H 7 6 5 4 3



( H 2

Jouw zuidhand I
Zuidhand II

( A 7 6

( A 7 6

( B 8 7 2

( 8 2

( -


( B 10 9 2

( 9 8 7 6 5 4
( A V 7 6

Welke kaart speel je nú bij in spel I en spel II?

Schoppen is de troefkeur; harten is één van de drie bijkleuren. 

De twee andere bijkleuren zijn dan klaveren en ruiten: ruiten is dan de hoogste bijkleur en klaveren de laagste.

Met zuidhand I wil je dat partner ruiten naspeelt; goed voor een aftroever! Speel (8 bij; een hogere kaart, wat vraagt om ruitenterugspel.
Met zuidhand II zie je graag klaverenterugspel, dus speel je je laagste harten bij, (2. 

Laat je na jouw Lavinthalsignaal niet te snel in de kussens vallen. Het is heel goed mogelijk dat jouw partner met de hoogte van de door hem gespeelde kaart tegelijk aangeeft welke  kleur jij na jouw aftroever moet spelen... 

Lezers Mailen
4SA als openingsbod?

	Onlangs speelde ik met iemand, waarmee ik nooit eerder speelde. Op de eerste hand, opende mijn partner 4SA, geen idee wat dit bod voor betekenis had.  

Zelf had ik 11 punten een vijfkaart harten en een aas. Wat had jij met mijn hand geboden?  Daar ben ik heel nieuwsgierig naar.



Rob:

Wat een leuke vraag. Mijn antwoord hangt af van het karakter van mijn - onbekende - partner. 

· Van een redelijk behoudend/voorzichtig karakter verwacht ik een vraag naar azen; kennelijk heeft hij een ‘os’ in handen waarmee hij met één aas van mij slem aandurft.

· Maar… van een zeer aanvallende geest, met grote voorkeur voor liever puntenverlies door een te hoog dan een te laag contract, reken ik op minstens 6-5 in de lage kleuren met weinig kracht en bied ik mijn beste lage kleur…

Maar het spreekt vanzelf dat je met een nieuwe partner vóór het eerste spel dit soort capriolen niet uithaalt zonder afstemming vooraf… (
Kan ik niet beter stoppen met bridge?

	Beste Rob,

Ik bridge nu drie jaar in een club samen met mijn man. Mijn man is een goede bridger, speelt competitie op tamelijk hoog niveau en is eigenlijk bezeten van het spel. Spijtig genoeg brouw ik er niets van. Het bieden gaat tamelijk goed maar het spelen is een ramp. Het inzicht in het spel is 0,0000. Vroeger heb ik ook nooit veel gekaart, dus het onthouden van de kaarten is ook al moeilijk, dan nog eens de punten tellen, de verdelingen van de tegenstander inzien, totale desaster!

Zoals je waarschijnlijk al vermoedt, leidt dit tot spanningen binnen het kaartkoppel. Zou mijn man na 3 jaar bridge ook nog zo "dom" geweest zijn, is hij vergeten dat ook hij na 3 jaar een ramp was? Of ben ik een unicum of gewoon niet geschikt voor dit spel?

In het dagelijkse leven ben ik zeer praktisch ingesteld, heb ik inzicht in vele problemen, kan ik met kalmte en logisch denken veel oplossen maar tijdens het bridgen is er een stop, een blokkade in mijn hoofd en zie ik geen enkele oplossing.

Ben ik nog geschikt om met bridge door te gaan, of vind je dat ik beter stop en mijn energie ergens anders insteek? Er zijn nog veel zaken die ik interessant vind om te doen.

Als ik verder ga, hoe pak ik het best aan? Hoe leer ik mijn kaarten onthouden, hoe beveel ik mijn hersenen om alles op te slaan en te combineren met een oplossing tot gevolg? Hoe kan ik het bridgelicht zien?

Ik hoop dat je mij een eerlijk antwoord wilt geven.


Rob:

Een eerlijk antwoord geef ik graag! 

Ik stel vast dat jouw man: 

- een uitstekende bridger is; 

- veel langer bridge speelt dan jij;

- zich ergert aan jouw fouten.

En dat jij:

- daardoor extra blokkeert;

- graag wat handvatten krijgt waarmee je je spelinzicht en –vaardigheid kunt optrekken.

Mijn eerste advies is: zoek een andere bridgepartner. Want het is duidelijk dat de competitiegeest van jouw man te zwaar weegt om jou alle ruimte en rust te kunnen geven. Het zijn niet de kaarten en het spel die jouw denkvermogen blokkeren, maar de extra druk die op jou ligt. Je wilt maar één ding: geen fout maken; gewoon spelen zónder kritiek achteraf. Alleen dán is het mogelijk met enige helderheid naar de kaarten te kunnen kijken en patronen te zien. 

Je nieuwe bridgepartner zal jou dus wél de ruimte moeten geven om fouten te maken, zonder daar na elk spel op te wijzen. En dan nog iets: geen enkele bridger speelt foutloos! Ook aan de bridgetafel mag je dus gewoon mens zijn.  We zitten allemaal in dezelfde groep. We klooien allemaal lekker aan, en wie het minst klooit wint de pot (.

Spreek met je nieuwe bridgepartner een proeftijd af. Bijvoorbeeld van twee maanden. Na afloop van de proeftijd wordt het partnerschap automatisch ontbonden, behalve… als beide spelers daarvoor hebben verklaard graag door te willen gaan.

Ik durf je te garanderen dat als je met je nieuwe bridgepartner helemaal jezelf kunt zijn, niet op je tenen hoeft te  lopen en fouten kunt maken zonder dat je direct op zoek moet naar een boetekleed, je haast vanzelf beter zult gaan spelen. Omdat je dan de rust zul vinden – net als in je werk – zaken op een rij te zetten en te analyseren.  
Onvoldoende
	Wij hadden op de club het volgende.

West opent 1SA. Noord (mijn partner) past. Oost biedt 1(. Arbiter!

De 1(-bieder zegt: ‘Jee, had niet gezien dat mijn partner had geopend.’

De arbiter zegt dat hij zijn bod voldoende mag maken.

Hij zei toen 2(…

Lijkt me raar.

En het spel lijkt me daarbij ook onspeelbaar.

Maar wij waren ook even in verwarring dus wij accepteerden het in eerste instantie. De arbiter is de baas…

Bij het verder spelen drong tot ons door dat de arbiter het waarschijnlijk verkeerd had begrepen.

Dat hij - de ruitenbieder -Jacoby had willen laten doen…

Nee dus.

De openaar had het nu makkelijk en haalde een topscore in SA. Tjaaa  zelf 1SA en je partner vertelt dat hij een opening heeft en lange ruiten…

Terwijl de rest in een hartencontract kwam.

Hartencontract met verschillende plusscores en 1x down in 4(.

Kan nergens vinden hoe zoiets behandeld wordt.

De overtreding pakte zeer nadelig uit voor ons. Uiteraard.

Zij boden met glazen kaarten kun je wel zeggen.


Rob:

De juiste aanpak na een onvoldoende bod is toch wel iets anders dan de aanpak die ik lees in jouw verslag. 

Allereerst moet de arbiter nagaan of sprake is van een onbedoelde bieding (artikel 25A). In dat geval mag de 1(-bieder zonder enige consequentie dat bod corrigeren in het bod dat hij al meteen had willen doen. Dit onderzoek kan - door de opmerking van de 1(-bieder - worden overgeslagen. Het 1(-bod werd immers bewust gepakt; de oorzaak daarvan, kijkfout of wat dan ook, maakt niet uit.

Vervolgens moet de arbiter - buiten gehoorsafstand van de andere drie spelers - met de 1(-bieder afstemmen wat het vervangende bod wordt als de linkertegenstander, zuid in dit spel, het onvoldoende bod NIET accepteert. Dat moet de arbiter weten, omdat hij dan zuid - vóórdat hij 1( wél of niet accepteert - kan vertellen of de vervangende bieding wel of geen pasverplichting aan oost oplegt.

Als oost geen vervangende bieding weet waarvan de boodschap vrijwel net zo precies - of preciezer - is als die van het 1(-bod, moet partner west verder passen als zuid het 1(-bod niet accepteert.

En omdat ik geen vervangende bieding weet na partners 1SA-opening die openingskracht met ruiten belooft, verwacht ik dat partner west na dat vervangende bod zal moeten passen. 

Met die wetenschap zal oost natuurlijk géén transferbod doen. Partner moet immers passen. In plaats daarvan verwacht ik dat oost met gewone openingskracht mee - en ruiten - zal kiezen voor het eindcontract 3SA. En als dat beter uitpakt dan 4(, wat zónder deze vergissing met rechtzetting was uitgeboden door een 4-4-hartenfit, hebben OW geluk…

Maar… als de arbiter oordeelt dat OW zonder deze vergissing eveneens in 4(C waren uitgekomen, mag hij 3SA+1 veranderen in 4(C. 

Recht van eigen onderzoek in plaats van arbitrage?
	Ik loop op mijn club tegen een vervelend probleem aan.

Op de laatste zitting speelt een paar 4(. 

In slag 10 draait de leider (noord) zijn hand open en zegt: ik heb alleen nog maar troef.

Hierop schudt west het hoofd en draait (10 in de hand open, in ieder geval zichtbaar voor noord.

Hierop zegt noord: ‘Sorry’, jij krijgt nog (10. Noord geeft toe dat hij vergeten is dat (10 nog in het spel zit. Dit is de hoogste schoppen.

Er ontstaat een discussie aan tafel; oost vindt dat noord nog een extra slag moet afdragen.

Met de overgedragen slag is het 4(-3; oost wil 4(-4!

Hiertegen maakt noord, volgens mij volkomen terecht, bezwaar en zegt: ‘Laten we dan maar de arbiter erbij halen.’

Oost vindt dit niet nodig, hij zal zelf wel in de spelregels gaan zoeken hoe dit zit.

Door mij opgezocht: hier is sprake van een terecht betwiste claim, artikel 70 C, leider moet nog een of meerdere slagen afstaan.

Artikel 79 A 2 geeft volgens mij aan dat leider noord met de laatste drie troeven in de hand geen slag hoeft af te geven die hij niet had kunnen verliezen.

Los nog van het feit dat oost aangeeft geen arbitrage te willen, waardoor je kunt zeggen dat de rechten verspeeld zijn, vind ik dit een hele onaangename zaak aan het worden.

Ik zou het op prijs stellen als je me kunt aangeven hoe ik hier het beste naar noord en oost kan handelen en eventueel aangeven of mijn redenatie met de artikelnummers juist is.


Rob:

Uiteraard heeft elke speler het recht om zelf in de spelregels te gaan spitten op zoek naar de juiste rechtzetting. Of een speler dat nu wel of niet van plan is maakt niet uit, hij zal op correcte wijze moeten omgaan met de tafelgenoten en arbiter.

Op het moment dat een claim wordt betwist geldt er slechts één regel: de arbiter uitnodigen! Niet in de laatste plaats omdat juist over het correct omgaan met een betwiste claim bijzonder veel misverstanden bestaan. Dat voorkomt een zinloze discussie. 

En natuurlijk staat deze leider alleen een slag af aan (10.

Hoe je met deze oostspeler het beste kunt omgaan… ( 

Je zou kunnen zeggen:

‘Ik vind het een heel goed plan om in de spelregels te gaan spitten. Pak dan meteen de Strekking van de spelregels mee, en de artikelen 74A en 74B5. En ik ben zeer leergierig; ik reken volgende week op de uitslag van jouw onderzoek!’[image: image1.png]
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